Sunday 27 May 2012

Apa itu Nasi Besan?

Pejam celik pejam celik, musim cuti sekolah kembali dan yang paling sinonim dengan musim cuti sekolah ialah kenduri kahwin. Ada sesetengah 'pelatah' menggelar musim kahwin ni sebagai 'musim mengawan'. Ada yang nakal lagi berani memanggil musim ini sebagai musim orang berlaga pusat, hahaha..

Ada satu benda yang bebudak generasi X, Y dan Z tidak tahu malah mungkin ianya telah pupus dari kamus kenduri kahwin, iaitu Nasi Besan.

Nasi Besan,
Nasi besan ini hanya wujud ketika kenduri kahwin.

Cerita ringkasnya:

Nasi Besan ialah satu istilah nasi serta lauk pauk yang di isi didalam bekas yang digelar mangkuk tingkat, di negeri Cik Siti Wan Kembang, ia dipanggil Long Jok. Saya tak pernah lihat lagi Nasi Besan ini di isi dalam lain-lain mangkuk atau bekas. Gambar mangkuk tingkat ada di sebelah, gambar ihsan paripariputih.blogspot.com.


 Pada hari perkahwinan, pihak pengantin perempuan akan menyediakan lauk pauk untuk jamuan kenduri (selalunya lauk pauk untuk pihak rombongan pengantin lelaki adalah di masak khusus dan lauknya sedikit special). Maksud special disini ialah, jika lauk pauk untuk jamuan pihak pengantin perempuan adalah empat jenis, pihak pengantin lelaki akan di sediakan mungkin lima atau enam jenis lauk pauk termasuk pencuci mulut.

Pihak pengantin perempuan akan menghantar nasi dan lauk pauk ini (diisi dalam mangkuk tingkat) melalui wakilnya ke rumah pengantin lelaki. Di sini, pihak pangantin lelaki akan tahu apakah lauk pauk yang akan di hidangkan kepada mereka setelah sampai di rumah pengantin perempuan nanti (mereka perlu membawanya ke dapur dan membukanya). Gambar sebelah ihsan piecesoflin.blogspot.com.

Sampainya Nasi Besan ini di rumah pengantin lelaki adalah bermaksud pihak pengantin perempuan 'menjemput' pihak pengantin lelaki serta rombongannya ke rumah pengantin perempuan. Apabila Nasi Besan telah sampai dan dibuka, pihak pengantin lelaki perlu memberikan hadiah kepada wakil pengantin perempuan yang datang tadi. Selalunya hadiah tersebut berupa kain sarong (yang baru).

Bila wakil pengantin perempuan balik, maka rombongan pengantin lelaki bersama 'anak teruna' akan bergerak ke rumah pengantin perempuan.

Perlu diingatkan, Nasi Besan hanya di hantar jika tempat tinggal antara kedua-dua ibubapa mempelai adalah berdekatan. Jika mereka berjauhan, selalunya Nasi Besan ini di beri kepada ibubapa/wakil pengantin lelaki, apabila rombongan akan bertolak balik.

Wujudkah tradisi Nasi Besan di tempat anda?
Di tempat saya ianya masih ada dan di amalkan.

Kesimpulan :
1. Nasi Besan adalah menu atau lauk pauk yang bakal dinikmati oleh rombongan pengantin lelaki di rumah pengantin perempuan.
2. Nasi Besan yang di hantar adalah sebagai tanda pihak pengantin perempuan menjemput pengantin lelaki dan rombongan ke rumah mereka.

Waullahu 'Alam.

Jika ada kesempatan masa, saya mahu cerita istilah Ngele dan Ngenal, semua ini dalam bab kenduri kahwin di Kelantan dan sekitar negeri Terengganu.


1 comment:

  1. Kalau menantu, kena panggil 'Nasi Mertua' la bro

    ReplyDelete

Tinggalkan Komen Anda agar saya tidak kesorangan.. hehehe. Silakan, tapi komen elok-elok aaaaa...