Thursday 16 February 2012

Hutang Ingat ke?

Ni la orang kata kes nyaya. Ambik barang taknak bayar, minta hutang. Macam minta kredit lah, serupa la mereka tu peniaga atau deler. OK lah, aku bagi lah.. dah diaorang buat muka samas (limaposen). Kite yang hati lembut ni bagi lah dah orang minta, dalam hati terdetik jugak mungkin dia urgen dan pada masa yang sama kekurangan duit. Ni kes Muslim tolong Muslim ni.

Ok, janji seminggu nak bayar, kalau tak dapat bayar..diaorang nak bagi barang-barang yang samanilai sebagai galang ganti. Janji dan itulah janji diaorang.

Tup-tup, Oktober lepas, November pun lepas. Disember aku call, tak angkat, sms la tanya, duit hutang camna, bila nak bayar..tak leh bayar penuh, bayar la sikit-sikit dulu.

Senyap...

Sampai sekarang tak dengar khabar berita. Rasa macam burn dah RM320 tu.
Tu yang RM320, ada yang RM2018.00, yang RM600, yang bawah seratus ringgit pun banyak. Yang ni dah kira lama dah terpaksa aku 'burn'. Aku segan jugak nak minta dan meminta. Segan oh!.

Januari lepas bawak budak prektikal gi 'rampas' barang. Janji diaorang nak bayar bulan Mac 2010, liat siot nak bayar. Gi ambil barang, rosak dua unit, dua lagi boleh pakai lagi. Ok la walaupun rugi hampir separuh, sekurang-kurangnya tak rugi 100%, yang ni RM2300.00.

Biarlah..business kena terus, anggap ini sebagai duri-duri dalam perniagaan. Adat la tu hutang orang tak bayar.

Diaorang tahu tak, Allah Taala berfirman, lebih kurang berbunyi.. 'Di akhirat tiada emas dan dinar, yang ada adalah amalan pahala, dan amalan pahala inilah yang jadi ganti hutang di dunia'.

Moga-moga anda mendapat manafaat dari pengalaman saya ini. Waullahu 'Alam

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan Komen Anda agar saya tidak kesorangan.. hehehe. Silakan, tapi komen elok-elok aaaaa...